| Genel Kültür|General Culture | , | Kültür Sanat|Cultural Arts | , | Bilgi|Info | , | Etkinlikler|

Hürriyet

5 Kasım 2017 Pazar

Tarihe Geçen Fotograflar… Tarihi Degistiren Fotograflar…

Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar
|30.10.198430.10.2017|
|Ümit Sermend GÜRBÜZ|
|Grafi vFotograGrafiOGRETMENI|
|Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar|

ümitsermendgürbüz/
Ümit Sermend GÜRBÜZ
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
30 Ekim 2017 Pazartesi

ümitsermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar  Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ

…Bazen tek bir kare fotoğraflar yüzlerce sayfanın anlatamayacağı olayları yansıtır. İşte tarihe geçen fotoğraflar ve öyküleri…

Günümüzde teknoloji sayesinde fotoğrafçılık çok daha basit ve kolay bir uğraş haline geldi. Artık, fotoğraf çekmek için eğitim almaya gerek yok. Sıradan insanlar bile sadece tek bir tuşa basarak fotoğraf çekebiliyor… (Tatilinizi Bu Kameralarla Geçirin!) …

Bazen tek kare bile tarihi değiştirebilir…

Tek kareye sığan tarih…

Ancak bir fotoğrafçının kompozisyon yeteneğini hiç bir teknoloji taklit edemez. Günümüzün en çarpıcı ve etkileyici görsel silahlarından biri kesinlikle fotoğrafçılık. Yüzlerce sayfayla detaylı şekilde anlatılan olaylar bile tek bir kare fotoğraf kadar etkileyici olmayabiliyor… (En İyi Photoshop Alternatifleri)
Bazen bu fotoğraf kareleri, sevinçleri ve trajedileri anlatırken bazen ise tarih sahnesine geçmeye başlayan liderlerin heyecanlarını bile yaklayabiliyor. İşte tarihe geçen fotoğraflar serimizin ilk bölümü.

ümitSermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
Fotoğraf|&Photo Belçika Kralı II. Leopoldun Afrikada Kongoda Sömürü  1900Misyoner Tarihe Geçen Fotograflar
Katliamların ortaya çıkarılması oldukça gecikse de, olaylar bir şekilde dünya kamuoyuna tüm çıplaklığıyla yansıdı. 
Üstteki Bu fotoğraf, 1900′lü yılların başında, Belçika Kralı II. Leopold’un Afrika’daki sömürgelerinden biri olan Kongo’da, bir din adamı tarafından gizlice çekilmiş. Fotoğraftaki adam, kendisi gibi köle olan ve yeterince kauçuk toplayamadığı için cezalandırılan 5 yaşındaki kızının kesilen sol eli ve sağ ayağına bakıyor. 
Bu korkunç fotoğraf 1885 ve 1908 yılları arasında Kral Leopold’un Afrika’daki yaklaşık 23 yıl süren hakimiyeti süresince işlenen Kral Leopold işkencesini belki de en net anlatan fotoğraf karesi. Yaklaşık 5 milyon insanın ölümünden, 10 milyon insanın da sakat kalmasından sorumlu olan Leopold, arkasında sömürülmüş ve katledilmiş bir toplum ve yok olmaya yakın bir fil nüfusu bırakmıştır. Kral Leopold’un, Afrika’da sahip olduğu topraklardan elini çekmesi ile sonuçlanan medya tepkisini başlatan belgelerden birisi. 

Söz konusu şirket sayesinde de kendisine dev bir kanlı servet sağlamıştır.

İnternet’te bu fotoğrafın altındaki tartışmalardan birisinde Belçikalı olduğunu söyleyen biri şu yorumu yazmıştı: “Belçikalıyım, dahası bir tarihçiyim. Belçika’nın geçmişindeki bu utancın 4 yıl boyunca aldığım dersler içinde bir kez olsun tartışılmamış olmasını son derece dehşet verici buluyorum”.
Belçika Kralı II. Leopold. 
İnsanlık tarihinin belki de en büyük soykırımlarından birisini yapmış, milyonlarca Kongoluyu katletmiş bir cani. 
Öyle bir cani ki, askerlerinden attıkları kurşunların boşa gitmediğini ispatlamaları için, kurşun atılan kişinin elini veya cinsel organınını kesip getirmelerini isteyecek kadar. 
Fakat, öldürdükleri insanlar Afrikalı olduğundan olacak ki, adı asla bir Hitler kadar dillere pelesenk olmadı, lanetlenmedi. 
Aksine Belçika’da paranın üzerine resmi basıldı, sokaklara heykelleri dikildi.
‘’Uluslararası Afrika Derneği’’ adı altında katliam başlıyor.

"Komşularınızı taklit edin; fırsat çıktığı anda denizlerin ötesine yayılın. Orada ürünleriniz için kıymetli pazarlar, ticaretiniz için gıda ve büyük Avrupa ailesi içinde daha iyi bir konum bulacaksınız.” 
İşte bu mantalite ile yola çıktı, Belçika Kralı II. Leopold. Bu amaç uğruna ise ilk hedef olarak, Afrikanın ortasında yer alan Kongoyu seçti. 
Belçika Kralı II. Leopold, Afrika'nın ortasındaki bu bölgeyi işgal etmeye çalıştı ama parlamento arzusuna sıcak bakmayınca farklı bir formül geliştirdi. Hazinesinden borç alarak bir yardım cemiyeti gibi görünen "Uluslararası Afrika Derneği"ni kurdu, dönemin en ünlü kâşiflerinden Stanley'i Kongo'ya gönderdi, kendi başına bir sömürge yönetimini kurdurdu ve 1885'te toplanan Berlin Konferansı'nda büyük güçler tarafından "Kongo'nun Hakimi" olarak kabul edildi.

Katliam başlıyor.
Leopold, Kongoya ‘’medeniyet götürme’’ adı altında, Kongodaki zenginlikleri sömürebileceği koloniler kurdu. Lastik ve fildişi ticareti için zorla çalıştırılan milyonlarca kişinin dışında boş duran çocukları da çalıştırmak için üç ayrı koloni kurdu ve ordusunu güçlendirmeye uğraştı. 
Kurduğu kauçuk ve fildişi şirketi yöneticileri, köylüleri acımasızca çalıştırmış, isyan edenlerin el ve ayaklarını kesmiştir. Kesilen el ve ayakların çoğunluğunun da küçük çocuklara ait olduğu daha sonra yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. 
Kongo'ya hiç gitmemesine rağmen 10 ila 15 milyon insanın ölümünden ve sakat kalmasından sorumludur, II. Leopold.
Olanlara göz yumuluyor, görmemezlikten geliniyor.

Bütün bu yaşananlara rağmen dünya kamuoyu bu olanlara sessiz kalıyor, tepki göstermiyordu. Ölüm ve işkence haberleri dönem dönem medyaya yansıyor, fakat Kral Leopold bir şekilde bu iddiaların üstesinden geliyordu. Bu iddiaların aşılmasının arkasında elbette manipülatif medyanın rolü ve Kongoya gönderdiği kaşif ve gazetecilerin açıklamaları vardı. 
Kral Leopold bu tarz işkence iddialarını başarıyla püskürttse de, başı özel zevkleri yüzünden derde giriyordu. Mesela, İngiltere’den getirttiği ve yaşları on ila on beş arasında olan bakireler yüzünden İngiliz mahkemelerinde adı geçiyor, sık sık medyada ismi duyuluyordu...

ümitSermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
19.Fotograf|&PhotoRhein II1999Andreas GURSKY4.338.500 $Tarihin EPahalı Fotografları07.11.2017Umit Sermend GURBUZ001

"REKORUN ESKİ SAHİBİ; REN NEHRİ"

En pahalı fotoğraf rekorunun bir önceki sahibi, Piksel ressamı’ olarak anılan Alman çağdaş fotoğraf sanatçısı Andreas GURSKY’ nin 1999 tarihli  "Rhein II" çalışmasıydı Christie's müzayede şirketinin New York'da düzenlediği açık artırmada 2011’de 4.3 milyon dolardan satılarak 2011’de  en pahalıya satılan fotoğraf  olmıştu.
Binalarla insanların dijital olarak kaldırıldığı Ren Nehrini tarif eden bu fotoğraf da afallatıcı derecede karmaşık bir fotoğraf değildi.
Andreas GURSKY’ nin satılan fotoğrafının dahil olduğu, Ren Nehri'nin panoramik görüntülerinden oluşan serisi 6 fotoğraftan oluşuyor. Serinin 4 fotoğrafı, önemli müzelerde bulunuyor
Andreas GURSKY geçtiğimiz yıllarda özellikle insanlığın endüstriyel bileşenlerinin şehir yaşantısında ortaya çıkardığı örüntüleri belgelediği çalışmaları ile gündeme gelmiş, eserlerinin içerdiği derin kültürel eleştiriler ile dünya mirasına büyük bir iz bırakacağı konusunda tartışılacak pek bir şey olmadığını herkese göstermişti..



Cindy SHERMAN' ın mayıs ayında 3,8 Milyon dolara alıcı bulan "Adsız" fotoğrafı, en yüksek fiyatlı fotoğraf rekorunu elinde bulunduruyordudaha önceki ise 3.5 milyon dolara alıcı bulan ‘99 Cent’le yine Andreas GURSKY’ e aitti.

2007’de İstanbul Modern’de sergisi açılan ve Radikal’e verdiği söyleşide “Çalışmalarımda fotoğraf ve resim bir arada. Pek çok referans içeriyor olabilir fotoğraflarım. Tabii ki fotoğraflarımı düzenliyorum. Resimsel bakış getiriyorum dünyaya” diyen Andreas GURSKY’ nin rekor kıran fotoğrafı, Ren Nehri’nin panoramik görüntüsü. İlk bakışta ‘Bunu ben de çekerim’ dedirten düz bir fotoğraf gibi görünüyor. Peki bir fotoğraf nasıl bu kadar fiyata satılır? İşin uzmanlarına sorduk. 

Önceki işleri de pahalıydı 
Orhan Cem Çetin (fotoğraf sanatçısı, akademisyen): Andreas GURSKY’ nin yapıtlarını bu denli değerli kılan, sanatçının kültür dünyamızdaki çok önemli yerinden bağımsız olarak, büyük ölçüde spekülatiftir. Nispeten kolay elde edilmiş gibi görünen, minimal hatta sıradan izlenimi uyandıran bu yapıtın bu kadar çok para etmesi de muhtemelen Andreas GURSKY’ nin yine sınırlı edisyon olan başka işlerinin daha önce büyük fiyatlara satılmış olmasıdır. Öte yanda, Andreas GURSKY’ nin çalışmalarının yarattığı izleyici deneyimi orijinalleri karşısında tam anlamıyla yaşanabilir; bir kitap sayfasında ya da internette değil. ‘Bunu ben de yaparım’ yaklaşımı ise sanat tarihi boyunca çokça dile getirilmiştir. Yanıt da genellikle ‘Yapsaydın o zaman ’ olmuştur. 

Onda bu potansiyel var 
Levent Çalıkoğlu (İstanbul Modern’in şef küratörü)Andreas GURSKY çok yaratıcı bir sanatçı. Teknolojinin tüm olanaklarını kullandığı dijital çalışmaları özellikle fotoğraf ekonomisinde büyük kırılmalara yol açtı. Etkili, şaşırtıcı, genel algıyı bozan sanat eserleri kimi zaman sanat ekonomisinin ikonları haline gelebiliyor. Andreas GURSKY’  de fotoğraf alanında böyle bir sanatçı. Bugün sanat ekonomisi rekor arayışı peşinde. Yapıtı değil rekoru elde etme yarışı

ümitSermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
Fotoğraf&Photo Küçük Kız Çocuğu ve Akbaba  11.03.1993Kevin CARTERBirleşmiş Milletler KampıSUDANTarihe Geçen Fotograflar
11 Mart 1993…Gazeteci Kevin CARTER’ ın yaşamını değiştiren tarihti bu.
Portekizli gazeteci Joao Silvaİspanyol gazeteciler José María Luis Arenza ile Luis Davilla ve Japon gazeteci Akio Fujiwara ile birlikte Birleşmiş Milletler’ e ait insani yardım gemisiyle Güney Sudan’ a gittiler.
BM yetkilileri bir köy yakınında kurdukları merkezde mısır dağıtmaya başladı.
Kevin CARTER bu merkezin dışına çıktı.
Bir kilometre kadar kamptan uzaklaşmıştı ki hayatını değiştirecek olayla
karşılaştı:
Küçük kız çocuğu kampa doğru gelirken yığılıp kalmıştı ve hemen arkasında ölmesini bekleyen yırtıcı bir kuş/akbaba vardı.
Kevin CARTER akbabayı korkutup kaçırmamak için 10 metre kadar yaklaştı. Ve…
Fotoğraf makinesinin deklanşörüne bastı.
İki hafta sonra…
Fotoğraf New York Times’ ta yayınlandı.
Fotoğraf bir sonraki gün dünyanın pek çok yerinde yayınlandı.
İnsanlar fotoğraftaki minik kız çocuğunun kaderini sormak için gazetelerle temasa geçti.
Sudan’ a yapılan insani yardımlar patlama yaptı.
Bir yıl sonra…
Nisan 1994’te dünyanın en prestijli gazetecilik ödüllerinden olan Pulitzer Ödülü Kevin CARTER’ a verildi.
Fakat…
Ödül alınan fotoğraf dünyada büyük bir tartışmaya neden oldu. Kevin CARTER fotoğrafı çektikten sonra olay yerinden çekip gitmişti!
Kız çocuğunun akıbeti bilinmiyordu.
Kimi, yardım torbasını alan annesinin gelip çocuğu götürdüğü söyledi.
Kimi, kız çocuğunun kalkıp yürüyerek kampa ulaştığını söyledi.
Ancak…
Tartışmalar hiç bitmedi. Hedefteki isim, Kevin CARTER idi. “Yardım görevlisi değilim sadece fotoğrafçıyım üstelik bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hiç kimseye dokunmamamız konusunda uyarılmıştık” açıklamasını yaptı.
Bu talihsiz açıklama tepkileri büyüttü.
Öyle ya…
Eline dokunmadan da yapacakları vardı kuşkusuz.
Vahşet Paparazzisi gibi ağır sözlere dayanamadı; ruh sağlığı bozuldu.
Tarih: 27 Temmuz 1994.
Kevin CARTER pikabını Johannesburg banliyösü Parkmore’ ne sürdü. Çocukların oyun oynadıkları Eğitim Merkezi’ ne park etti.
Kulağına walkman taktı. Ve… Pikabın egzosunu, oturduğu yere vererek intihar etti.
Arkasından şu mektubu bıraktı:
Ben gerçekten, gerçekten üzgünüm. Yaşamın acı nafaka … … para için sevinç kiralık … telefon olmadan … … para depresif yok noktaya parayı sevinç geçersiz kılar Borçlar … para !!! …  ben katil cellatların sorumsuz deliler, sık sık polisin, açlıktan ya da yaralanan çocukların … cinayetleri ve cesetler ve öfke ve acı anıları canlı peşindeyim ben … Ben katılmak için gitti Ken Ben şanslı olduğunu olursam.”
Şanslı bulduğu KenKen OOSTERBROEK idi; foto muhabiriydi ve 18 Nisan 1994’te bir çatışmayı görüntülerken öldürülmüştü. Aralarında Kevin CARTERın bulunduğu gazetecilerin kurduğu “Bang Bang Kulübü” üyesiydi…
Kevin CARTERın ardından…
Savatage ve Manic Street Preachers gibi müzik grupları şarkılar yaptı.
Amerikalı yazar Mark ZDanielewskiHouse of Leaves adlı romanını yazdı.
Yazar Masha Hamilton bir kitabını ona ithaf etti.
Taylor Kitschin oynadığı Bang Bang Kulübü film oldu.
Sonuçta
Bugün hâlâ Kevin CARTER’ ın fotoğrafı, etik mi değil mi? diye tartışılıyor.
Ama kimse…
Sudan’ da petrol için kimlerin iç savaş çıkardığını; ülkeyi kimlerin böldüğünü ve insanları kimlerin açlığa mahkum ettiğini yazmıyor-tartışmıyor!

Kevin CARTER
Güney Afrika Cumhuriyeti/Johannesburg’da 13 Eylül 1960’da doğdu.
Anne ve babası; Katolik ve liberaldi.
Beyazların oturduğu orta sınıf mahallede büyüdü.
Siyahların ırkçı beyaz devlet tarafından nasıl baskılara maruz kaldığına tanıklık etti.
Eczacı olmak istiyordu. Okumak istemediğine karar verdi ve askere gitti. Hava Kuvvetleri’nde dört yıl görev yaptı.
1980 yılında bir siyah garsonun barda askerler tarafından tartaklanmasında garson lehine tanıklık yaptı.
David adlı radyoda çalışırken, 20 Mayıs 1983’te Church Street’te 19 kişinin ölümü ve 217 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırıdan sonra gazeteci olmaya karar verdi.
Umduğu gibi olmadı; Johannesburg Star gazetesinde spor fotoğrafçısı olarak işe başladı.
Hırslıydı; spor dışında ırkçı apartheid vahşetini teşhir eden fotoğraflar çeki. Bu fotoğraf karelerinin vahşeti, yayınlanıp yayınlanmaması tartışmalarına neden oldu.
O ise, fotoğraflarını “fotoğrafların dehşeti insanları korkutuyor ama sorun bu nedenle hep konuşuluyor” diye savundu.

ümitsermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar

ümitsermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar

ümitsermendgürbüz/
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar  Ümit Sermend GÜRBÜZ
Tarihe Geçen Fotograflar — Tarihi Degistiren Fotograflar

Bu yazı http://umitse.blogspot.comhttp://umitsermendgurbuz.blogspot.com. dan alınmıştır

Dış bağlantılar :

http://umitse.com

http://umitse.blogspot.com
http://umitsermendgurbuz.blogspot.com

http://twitter.com/usgurbuz
http://twitter.com/umitsermendgurbuz

http://instagram.com/umitsermendgurbuz
http://instagram.com/umitsesanat
http://instagram.com/usgurbuz

http://foursquare.com/usgurbuz

http://pinterest.com/usgurbuz
http://pinterest.com/umitsermendgurbuz

http://tumblr.com/umitse
http://tumblr.com/umitsermendgurbuz

http://linkedin.com/in/ümitsermendgürbüza8226b49/


http://umitse.blogspot.com/2017/11/tarihe-gecen-fotograflar-tarihi.html
http://umitsermendgurbuz.blogspot.com/2017/11/tarihe-gecen-fotograflar-tarihi.html



|Ümit Sermend GÜRBÜZ|
|GrafikFotograGrafiOGRETMENI|
|Fotoğraf|PhotoTarihe Geçen Fotograflar  Tarihi Degistiren Fotoğraflar|
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder