| Genel Kültür|General Culture | , | Kültür Sanat|Cultural Arts | , | Bilgi|Info | , | Etkinlikler|

Hürriyet

4 Kasım 2017 Cumartesi

BATIK|BASICS… Balmumu Batik ve Küvet Boyası Yöntemi|Basic Wax and Tub Dye Method…

BATIK|BASICS
Balmumu Batik ve Küvet Boyası Yöntemi|Basic Wax and Tub Dye Method
Mumlu Batik  BATIK|BASICS
04 Kasım 2013 Pazartesi
BATIK|BASICS
Mumlu Batik…
Mumlu Batik Nasıl Yapılır?
Batik, bir kumaş boyama yöntemidir. Kumaşın üstünde desen çizilmiş bazı yerler, boya emmesi için balmumu ile kaplanır. Bu yöntem çoğunlukla pamuklu kumaş üstüne mavi, kahverengi ve kırmızıdan oluşan geleneksel renklerle uygulanır. İlk balmumu deseni, eritildikten sonra kumaşa yeniden boya verilmeden önce başka bir desen uygulanır ve böylece boyama işleminin bir kaç kez yinelenmesiyle birbirine karışmış renklerden oluşan çok renkli bir sonuç elde edilir.

Ne zaman ortaya çıktığı bilinmeyen batik tekniği Güneydoğu Asya'da bazı yerel farklılıklarla yaygın olarak uygulanmış olsa gerekir. Örneğin Selebes Adası'nda balmumu kumaşa bambu kamışlarıyla sürülürdü. 18. yy. ortalarına gelindiğinde Cav'da çok daha ayrıntılı desenler elde edilmesini sağlayan kulplu ve dar ağızlı küçük bakır eritme kabı (Batik cezvesi) kullanılmaya başlandı.

Bir başka Cava yeniliği ise 19. yy'da geliştirilen ahşap uygulama balmumu kalıbıdır. Hollandalılar hem kumaşı hem bu tekniği Avrupa'ya getirdiler. Günümüzde Cava desenleri elde etmek için balmumu uygulamada kullanılan makinalar aynen elde yapılan uygulamada kullanılan makinalar aynen elde yapılan uygulamalardaki balmumu çatlaklarından sızan boya lekeleri gibi etki vermektedir.

YAPILIŞI
Kumaş yıkanıp ütülendikten sonra kasnağa gerilir. Belmar usulü ısıtılan balmumu ve parafin desen üzerinden batik cezvesi ile kontür halinde çekilir. Kontür halinde çekilen balmumu donduktan sonra desenin içi istenilen renkte boyanır. Boyama işlemi bittikten sonra kumaşın tamamı balmumu ve parafinle kaplanır. Donan balmumu sonucu kumaş elle çeşitli şekillerde kırılarak önceden hazırlanmış boyalı suya bastırılır. Bu işlemler sonucu kumaşın üzerinden mum gazete veya samanlı kağıt ile ütü yardımıyla alınır. Kumaş gazlı ve benzinli suda yıkanarak kullanılır hale getirilir.

Batik Hakkında
Batik, kumaş üzerinde desen yapmak için bir "direniş" işlemi. Sanatçı boyanın kumaşa nüfuz etmesini önlemek için mumu kullanır, boyalı kumaşa "boş" alanlar bırakır. Parlak mürekkeple boyama işlemi, karmaşık renkli desenler oluşturmak için tekrar tekrar tekrar edilebilir.
Batik, özellikle mum karışımlarının dirençli alanlarda renk hatları çıkmasına izin vermesi nedeniyle, işleme esnasında "kıvırcık" olması nedeniyle özellikle benzersizdir.
Batik, pamuk, ipek ve diğer doğal dokumalarda birçok boya ve balmumu ile yapılabilir. Balmumu kumaşın her tarafına sızarsa, ağırlıkların çoğu işe yarayabilir, ancak ince örgüler detay çalışmaları için en iyi sonucu verir. Pamuk kullandık, ancak istediğinizi kullanmaktan çekinmeyin. İpek, benzersiz fitil özellikleri nedeniyle birlikte çalışmak biraz daha zor.
Batik ustaları, nihai sonuca ulaşmak için tekrar tekrar mumlama ve küvet boyama işlemi yapmaktadır. Bu yöntem, renk karıştırma ve aşırı boyamaya hakim olmayı gerektirir; her boya tabakası sonuna kadar uygulandığında yeni bir renk üretilir. Bununla birlikte, harika eğlenceler elde etmek için bir batik ustası olmak zorunda değilsiniz.

Kullanılan Araç ve Gereçler
• Kumaş: Pamuklu kumaş kullandık,
herhangi bir doğal elyaf da kullanılabilinir (Pamuk, Rayon, Keten, vb.)
• Batik Erime Cezvesi
• Balmumu Parafin
• Kumaştan mumu almak için gazete veya hamur kağıt
Balmumu uygulamak için aşağıdakilerden herhangi birini kullanın:
• Tjantings: çift musluk
• Fırçalar Düz Fırça: 1/2 "fırça, doğal fırça, sentetik olanlar eriyebilir.
 Batik Damlalık Kalemi
• Kasnak
 Raptiye
 Eldiven
• Kalem
• Öğütücüler (metal), damgalama blokları, Çapalar
• Küvet Boyama Malzemeleri:
Kumaş boyaları
# 3 Altın Sarı, # 13 Fuşya ve # 25 Turkuaz
• Astarın Tuzu veya katkı maddesi içermeyen diğer tuzsuz tuz
• Soda külü
• Synthrapol Gaz veya benzin Profesyonel Tekstil Deterjanı
• Kova
• Kaşık ve bardak ölçümü
• Büyük kaşık veya karıştırma çubuğu

Balmumu Batik ve Küvet Boyası Yöntemi
(Koyu bir renkle boyama da Küp Boyama olarak bilinir.Küvet Boyama Tekniği burada daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.) Paint-On Metodu Batik Talimatları için burayı tıklayın.

Bu yöntem, kumaşa uygulanan mum ve boya katmanlarını tekrar tekrar kullanır ve örtüşen bir renk tasarımına neden olur. Birden fazla katman yapmayı planlıyorsanız, renklerinizi en hafiften en koyu renge boyamak isteyeceksinizdir.

1. Adım:  Boyaya müdahale edebilecek yabancı maddeleri temizlemek için kumaşınızı önceden yıkayın. Bunun için Synthrapol kullanmanızı öneririz.
2. Adım:  Kumaşlarınızdan bazılarını farklı temel renklerde önceden boya uygulayın, bazılarını # 3 Altın Sarı ve # 25 Turquoise yapmıştık.

3. Adım:  Karıştırma öncesi Batik Wax'ı küçük ergitme kabında eritmeye başlayın veya daha büyük projeler için çiftli kazan, elektrikli balmumu tencerede veya yaklaşık 220-230 ° F ** 'de ayarlanmış eski elektrikli kızartma tavasında **
4. Adım:  Kumaşı düz veya yatay tutacak bir Çerçeve veya Halka üzerine gerin veya çerçeve yoksa bazı gazete kağıdına veya bir karton üzerinde çalışabilirsiniz. Bu, genellikle daha büyük kumaş parçaları ile daha kolaydır.

5. Adım:  Seçtiğiniz aletlerle balmumu uygulamaya başlayın ...

Ayrıntılandırma ve ince çizgi tasarımları oluşturmak için Tjanting araçlarını kullanabilirsiniz. Bu eğlenceli yaprak desenini yaratmak için tek ağız başı Tjanting'i kullandık.

Çift açılı bir Tjanting size eğlenceli efektler veya paralel çizgiler verebilir. Bu kumaş üzerinde dalgalı rastgele bir tasarım yapmak için kullandık.

Fırçalar daha büyük tasarımlar için kullanımı çok kolaydır ve eğlenilmek için çocukları eğitmek için harika bir yoldur. Çemberler, çizgiler ve korkak polkadotlar gibi cesur tasarımlar yapın.

Endonezya'da balmumu desenleri, Taps veya Caps (bakır telaffuz edilir) olarak adlandırılan bakırdan yapılmış karmaşık metal pullarla tekrar tekrar kumaşın üzerine damgalanmış ancak başlatmak için o kadar süslü bir şeye ihtiyacınız yok. Bu kumaşa çarpık bir patates püresi (fotoğraf) damgalıyorduk.

Pro-İpucu: Balmumunun ısısını alacak herhangi bir şeyden eğlenceli pullar çıkarabilirsiniz: Kereviz demetleri ve biber gibi bazı sebzelerin kesme uçları eğlenceli baskılar oluşturabilir. Etrafına bak ve deney yap.

Unutmayın: Balmumu uygularken, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, sıcaklığı kumaşa nüfuz edecek şekilde ayarlayın; o kadar serin değil ki sadece sarımtıraya dönüşür ve üstte oturur ve tüm çizgilerinizin çok fazla yayılmadığı kadar sıcak değildir. Balmumu, diğer tarafa nüfuz ettiğini gösteren açık bir görünüme sahip olmalıdır. Kumaşı ters çevirin ve olmadığı herhangi bir yerde balmumu uygulayın. Çok sıcak mumun ince katmanları genellikle bazı boya mumun altındaki kumaş lekesine izin verirken, daha kalın bir oluşum mumun kapalı kalmasını sağlar.

6. Adım:  Küvet Kumaşa boyama yapın, önce parçanın üzerinde olacak en açık veya en parlak renk kullanın ve ardışık renklerle (örneğin sarı) iyi bir şekilde karışacaktır; sonra bir sonraki boya banyosu, turkuaz renkte olabilir, bu da aslında mumsuz tüm bölgelerde kumaşı yeşil renklendirmek için sarı ile karışırdı. Soda külünün boya banyosuna eklenmesinden sonra, mumlandırılmış kumaşınızı 30 dakika daha fazla bırakmayınız, zira soda kumu sonunda balmumu yutar, alanları istenmeyen boyaya maruz bırakır.

7. Adım:  Sintramol içinde durulanır ve hafifçe yıkayın ve kurumaya bırakın. Balmumu eritmemek için ılık su kullanın!
8. Adım:  Yukarıdaki 2-6. Basamakları sizin batikiniz için planladığınız her renk için tekrarlayın, her boya banyosundan sonra en son renkte kalmasını istediğiniz alanları mumlayın ve Soda Külünden aşınmış olan alanları yeniden mumlayın. Kabloya karanlık bölgelerinizi en son boyayınız.
9. Adım:  Aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak Parlaklığı çıkarın:
Balmumu kaynatın. Balmumu ve fazla miktarda boya kumaştan uzak tutmak için, kumaşınızı rahatça tutacak ve su ile dolduracak resmi balmumu tencerenize bir tencereye ve bir Synthrapol ya da diğer sıvı deterjanlara bir tencereye basın. Bir fırında pişirin ve kumaş ekleyin. Kumuyu kaynar suyun etrafında karıştırarak batmış halde tutun. Birkaç dakika sonra balmumu kumaştan eritecek ve üste yüzecektir. Balmumu kumaştan tamamen çıkarılmış görünüyorsa, ısıdan çıkarın ve suyun soğumasına izin verin. Kumaşın yüzen balmumu kalıntısından kaçınarak tencerenin tabanına oturduğundan emin olun. Kayalar ya da ağır bir şeyle tartabilirsiniz. Soğuduktan sonra sertleştirilmiş balmumu yüzeyden soyun ve kumaşı çıkarın.

İpucu: Bu balmumu bir sonraki projeniz için suyun kurduğu sürece yeniden kullanabilirsiniz.
Balmumu demirlendirin. Balmumu eritmek için kumaşınızı emici kağıt ve demir tabakaları arasında sandviç yapın. Bu işlem sıklıkla bir yağ lekesine benzeyen ve ortaya çıkmayacak bir mum kalıntısı bırakır, bu yüzden bizim en sevdiğimiz değildir.
10. Adım:  Elinizde bulamadığınız boyalı boyayı çıkarmak için kumaşınızı bir kez daha çamaşır makinesinde Synthrapol ile yıkayın. Kumaşınızı kurutun.

Şimdi, dikiş, kapitone, sarma ya da kesebilirsiniz, çünkü onu kesmek için çıplak olamayacak kadar iyi görünüyor!

** Not: Dikkatli olun! Balmumu 240 ° F'den fazla ısıtarsanız, toksik dumanlar verebilir veya alevler içine patlayabilir! İyi havalandırılmış bir bölgede sıcak mum ile çalışın (dumanları çıkarır) ve sıcak mumu gözetimsiz bırakmayın! Alevli acil durumlarda yanan mumu su ile yıkamayın! Alevleri pişirme soda veya bir yangın söndürücü ile söndürebilirsiniz. Bununla birlikte, yukarıda önerilen aletleri kullanırsanız ve ihtiyatlı davranırsanız ve bakım yaparsanız, balmumunun sıcaklığını kontrol altında tutmalısınız. ASLA doğrudan ocağı kullanarak kapları kullanmamızı öneririz! Bazı milletler, diğer mumlara kıyasla çok daha düşük bir sıcaklıkta eriyen yeni Soya mumunu deniyor ve aşırı ısınma şansını düşürüyor. Diğer mumlarla olduğu kadar sağlam olmadığı gibi, özellikle de soda külüne maruz kaldıklarında millet sınırlamalarıyla dikkatle çalışmaktadır; çünkü dumanlar da dahil olmak üzere tamamen toksik olmayan yenilenebilir bir kaynaktır
BATIK|BASICS
BATIK|BASICS
About Batik
Batik is a "resist" process for making designs on fabric. The artist uses wax to prevent dye from penetrating the cloth, leaving "blank" areas in the dyed fabric. The process, wax resist then dye, can be repeated over and over to create complex multicolored designs. 
Batik is especially unique due to the way certain wax blends will "crackle" during handling, allowing lines of color to come through on resisted areas. 
Batik can be done with many types of dye & wax on cotton, silk and other natural fabrics. Most weights will work, provided the wax penetrates all the way through the fabric, but the finer weaves work best for detail work. We used cotton, but feel free to use what you want. Silk is a little more challenging to work with because of its unique wicking properties. 
Batik masters employ a process of repeated waxing and tub dyeing to achieve their final result. This method requires mastery of color mixing and over dyeing; as each layer of dye is applied over the last a new color is produced. You don't have to be a batik master, however, to get some great fun results. 

Shopping list:
• Fabric: we used Kona Cotton, but any natural fiber will do (Cotton, Rayon, Hemp, etc) 
• Melting Pot 
• Wax: we used Batik Wax 
• Newsprint Paper 
Use any of the following to apply your wax: 
• Tjantings: we used #2 spout and the double spout 
• Flat Brush: we used the 1/2" brush; use natural bristles. Synthetic ones could melt. 
• Batik Dropper Pen 
• Potato Mashers (metal), stamping blocks, Tjaps 
Tub Dyeing Supplies: 
• Fiber Reactive Dyes: we used #3 Golden Yellow, #13 Fuchsia and #25 Turquoise 
• Dyer's Salt or any other plain salt with no additives 
• Soda Ash 
• Synthrapol or Professional Textile Detergent 
• Bucket 
• Measuring spoons and cups 
• Big spoon or stirring stick 

Basic Wax and Tub Dye Method 
(Dyeing something a solid color is also known as Tub Dyeing. The Tub Dye Technique is described here in more detail.) Click here for Paint-On Method Batik Instructions. 

This method uses repeated layers of wax and dye applied to the fabric, yielding an overlapping color design. If you plan to do multiple layers you will want to dye your colors from lightest to darkest.
Step 1: Pre-wash your fabric to remove any impurities that might interfere with dyeing. We recommend using Synthrapol for this.
Step 2: Pre-dye a few of your fabrics in some different base colors, we did some in #3 Golden Yellow and #25 Turquoise.
Step 3: Start melting your premixed Batik Wax in the little melting pot, or for bigger projects, in a double boiler, electric wax pot, or old electric frying pan set at about 220-230°F **
Step 4: Stretch the fabric on a Frame or Hoop, that will keep the fabric flat and horizontal or you can work on some newsprint paper or a piece of cardboard if you don't have a frame. This is often easier with larger pieces of fabric. 

Step 5: Start applying your wax with tools of your choice... 

You can use Tjanting tools to create detail and fine line designs. We used the single spout Tjanting to create this fun leaf pattern.

A double spouted Tjanting can give you fun effects or parallel lines. We used it to make a wavy random design across this fabric.

Brushes are very easy to use for larger designs and are a great way to get kids in on the fun. Make bold designs like circles, stripes and funky polkadots.  
In Indonesia, wax designs are repeatedly stamped onto the fabric with intricate metal stamps made of copper called Tjaps or Caps (pronounced "chops") but you don't need anything so fancy to start. We stamped this fabric with a squiggly potato masher (photo).

Pro-Tip: You can make fun stamps out of just about anything that will take the heat of the wax: the cut ends of some veggies like celery bundles and bell peppers can make fun prints. Look around and experiment.

Remember: When applying wax, no matter what method you are using, regulate the temperature so that it penetrates the fabric; not so cool that it just turns yellowish and sits on top, and not so hot that all your lines spread out too much. The wax should have a clear appearance, indicating it has penetrated to the other side. Flip fabric over and apply wax anywhere it has not. Thin layers of very hot wax will often allow some dye to stain the fabric under the wax, whereas a thicker buildup will keep the wax off.

Step 6: Tub Dye the fabric, first using the lightest or brightest color that will be on the piece and will mix well with successive colors, for example yellow; then the next dye bath could be turquoise, which would actually mix with the yellow to dye the fabric green in all the un-waxed areas. Remember, after Soda Ash has been added to the dyebath, don't leave your waxed fabric in for more than 30 minutes more, as soda ash eats away the wax eventually, exposing areas to unwanted dye.

Step 7: Rinse and gently hand wash the fabric in Synthrapol and allow to dry. Use lukewarm water so as not to melt your wax! 
Step 8: Repeat steps 2-6 above for each color you plan for your batik, waxing areas after each dyebath that you want to remain that most recent color, and re-waxing any areas that look eroded from the Soda Ash. Tub dye your darkest areas last. 
Step 9: Remove the Wax using one of these methods: 
Boil the wax out. Choose a pot to become your official wax pot that will comfortably hold your fabric and fill with water and a dash of Synthrapol, or other liquid detergent, to get the wax and any excess dye away from the fabric. Bring this to a simmer and add fabric. Stir the fabric around in the boiling water keeping it submerged. After a few minutes the wax will melt out of the fabric and float to the top. When the wax seems completely removed from the fabric, remove from heat and allow the water to cool. Be sure that the fabric sits on the bottom of the pan, avoiding the floating wax residue. You can weigh it down with rocks or something heavy. Allow to cool, then peel the hardened wax off the surface and remove the fabric. 

Pro-Tip:You can reuse this wax for your next project as long as the water has dried out of it. 
Iron the wax out. Sandwich your fabric between layers of absorbent paper and iron, to melt the wax out. This process often leaves a wax residue that looks like a grease spot and won't come out, so it is not our favorite. 
Step 10: Wash your fabric one last time in the washing machine with Synthrapol to remove any left over dye you couldn't get out by hand. Dry your fabric. 

Now you can get to sewing, quilting, wrapping or just hang it up because it looks so good you can't bare to cut it up!
**Note: BE CAREFUL! If you heat the wax over 240°F, it can give off toxic smoke or burst into flames! Work with hot wax in a well ventilated area (it gives off fumes) and never leave hot wax unattended! In case of flaming emergency, DO NOT douse flaming wax with water! You can douse the flames with baking soda or a fire extinguisher. However, if you use the appliances recommended above, and exercise prudence and care, you should be able to control the temperature of the wax safely. We NEVER recommend using pots directly on the stove! Some folks are trying out our new Soy wax, which melts at a much lower temperature than the other waxes, reducing the chances of overheating. It is not as sturdy as the other waxes, especially on exposure to the soda ash, but folks are carefully working with its limitations because it is a renewable resource and totally non-toxic, including the fumes
 
 
Bu yazı http://umitse.blogspot.comhttp://umitsermendgurbuz.blogspot.com. dan alınmıştır

Dış bağlantılar :

http://umitse.blogspot.com
http://umitsermendgurbuz.blogspot.com

http://twitter.com/usgurbuz
http://twitter.com/umitsermendgurbuz

http://instagram.com/umitsermendgurbuz
http://instagram.com/usgurbuz

http://foursquare.com/usgurbuz

http://pinterest.com/usgurbuz
http://pinterest.com/umitsermendgurbuz

http://tumblr.com/umitse
http://tumblr.com/umitsermendgurbuz

http://linkedin.com/in/ümitsermendgürbüza8226b49/


http://umitse.blogspot.com/2013/11/batikbasics-balmumu-batik-ve-kuvet.html
http://umitsermendgurbuz.blogspot.com/2013/11/batikbasics-balmumu-batik-ve-kuvet.html



|Ümit Sermend GÜRBÜZ|
|GrafikFotograGrafiOGRETMENI|
| BATIK|BASICSBalmumu Batik ve Küvet Boyası Yöntemi|Basic Wax and Tub Dye Method|
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder